Fakta om kartoflen
https://www.ernaeringsfokus.dk/nyheder/nye-nordiske-naeringsstofanbefalinger-2023-er-lanceret/
På listen over klimavenlig mad som giver mest protein for klimaaftrykket, ligger kartoflen på en tredjeplads.
https://concito.dk/files/media/document/Klimavenlige%20madvaner%202019_rev2.pdf
https://concito.dk/files/media/document/Klimavenlige%20madvaner%202019_rev2.pdf
https://altomkost.dk/fakta/kort-om-naeringsstoffer/kulhydrater
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/fiber-i-kosten/
Den konkrete anbefaling fra EAT-Lancet Commission foreskriver 300 g grøntsager og 200 g frugt om dagen, svarende til fem portioner. Hertil kommer omkring 230 g fuldkorn (ris, hvede, majs), svarende til maksimalt 60 % af kalorieindtaget, foruden 50 g stivelsesholdige grøntsager (for eksempel kartofler og cassava)
https://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-6/AN6-2019spis-gront.pdf
Klimavenlig knold: Kartoflen fortjener et bedre image
17. december 2022, af Linda Michelle Handrup, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Kartoflen er en af de mest klimavenlige afgrøder, vi kan dyrke i Danmark, og alligevel halter den bagud, når forbrugerne vælger fødevarer, hvor især de unge vælger den fra.
”Kartoflen burde kunne sælge sig selv i kraft af sine egenskaber som en meget nærende og klimavenlig afgrøde,” vurderer SEGES Innovations konsulent Malte Nybo Andersen, der har speciale i kartoffelproduktion.
Men det er ikke tilfældet, snarere tværtimod. De seneste år er det samlede salg af kartofler nemlig faldet. Hvor der for ti år siden var kartofler på hver tredje danskers aftensmadstallerken, er det i dag mindre end hver fjerde dansker, der har kartofler som en del af aftenmenuen, og det er særligt de unge, der vælger kartoflen fra. Ikke logisk, hvis man ser på kartoflens gode placering både i forhold til klimaaftryk og den plantebaserede dagsorden, vurderer Malte Nybo Andersen:
”De forskellige livscyklusanalyser, der er lavet, viser entydigt, at kartoflen ligger på et af de laveste niveauer, når det gælder mængden af udledte drivhusgasser sammenholdt med afgrødens udbytte og næringsværdi. Kartoflen leverer et højt udbytte for et lavt input, og det betyder, at udledningen af drivhusgas pr. kg kartoffel er betydeligt mindre, end den er for produktionen af andre fødevarer som fx ris og pasta, der begge har et væsentligt højere klimaaftryk.”
Alligevel er det ofte netop ris og især pasta, der vinder over kartoflen, når forbrugerne fylder indkøbskurven.
”Vi har en opgave i at spille kartoflen stærkere og få den med på den plantebaserede dagsorden. Det er en afgrøde, vi har mange års erfaring med at dyrke i Danmark, og som vi er gode til at dyrke. Det danske klima og den danske jord passer godt til kartoflen. Samtidig er kartoflen også væsentligt sundere end sit ry. Den mætter meget for få kalorier og har et forholdsvist højt indhold af kalium og C-vitamin,” fortæller Malte Nybo Andersen.
Copyright © All Rights Reserved 2023 GoGrønt ApS